Koning onderscheidt Vorst

Vandaag (26-04-2024) ontving Bart Swinkels een Koninklijke Onderscheiding voor zijn bijzondere verdiensten voor de samenleving.

Wij kennen Bart Swinkels als een echt mensenmens met een groot Klompengats hart. Hij heeft dit lintje meer dan verdiend voor zijn jarenlange inzet voor het verenigingsleven en zeker als enorme drijvend kracht binnen het carnaval in ons goei Klompengat.

Bart was al jong als vrijwilliger actief op heel veel verschillende terreinen.

Jongerenprogramma Omroep Best
Als 16-jarige heeft Bart gedurende 4 jaar wekelijks meegewerkt aan een jongeren programma op de radio voor Omroep Best, samen met Peter Rooijakkers.

Katholieke Plattelands Jongeren (KPJ)
Samen met zijn broer Jaap werd hij lid van de Katholieke Plattelands Jongeren Oirschot (KPJ). Daar kwam hij al snel in het bestuur en werd hij na een paar jaar voorzitter, totdat de afdeling Oirschot werd opgeheven. Vanuit de KPJ Oirschot kwam hij ook in het kringbestuur van de KPJ in de functie van penningmeester. Hij organiseerde als lid en bestuurslid in die tijd de jaarlijkse KPJ levende Kerststal en de Trekkerbehendigheidswedstrijden.

Stichting Karnavalsfederatie Best
Op 11 november 2013 werd Bart op 29-jarige leeftijd, de jongste Prins Carnaval van ons goei Klompengat. In de twee jaar er aan voorafgaand had hij het klappen van de carnavalszweep al geleerd als adjudant van Prins Paul. Toen hij door de Federatie gevraagd werd om de verjonging door te voeren en uit te bouwen aarzelde hij geen moment en werd dus Prins in het seizoen 2013-2014. Bart vond het belangrijk om de Carnavalstraditie zoals Best die kent, voort te zetten en er een nieuw elan aan te geven. Na zijn jaar als Prins Carnaval werd hij bestuurslid bij de Stichting Karnavalsfederatie Best.

Toen Vorst Jeroen Loohuis in 2017 zelf prins Carnaval werd, vroeg de Federatie Bart om Vorst van het Klompengat te worden. Een functie die hij nu dus alweer ruim 6 jaar bekleed. Daarnaast heeft Bart samen met de voorzitter van de Carnavals federatie Gaston Wilting zich enorm ingespannen om een bouwloods te realiseren. In deze loods worden de praalwagens van de optocht gebouwd. Burgemeester Ubachs heeft deze bouwloods op 11 november 2022 feestelijk geopend. Daarnaast heeft Bart bewerkstelligd dat ook andere maatschappelijke organisaties gebruik kunnen maken van de loods.

Sint-Odulphus Gilde
Bart is, net zoals zijn vader, broer Jaap en andere familieleden lid van het Sint-Odulphus Gilde in Best. Doordat hij ook deel uitmaakt van de Overheid (het bestuur van het Gilde) treedt hij hiermee in de voetsporen van zijn peetoom Gerrit-Jan Swinkels, oud-oom Jan Swinkels en zijn overgrootvader Driek Swinkels. Hij is vanaf het begin van zijn lidmaatschap in 2009, lid van de Technische Commissie, heeft de zorg voor de bogen en het materiaal en zorgt ook voor het vervoer van de Gildebroeders als ze in de omgeving de Gilde dagen in de Kring bezoeken.

Werkzaamheden
In het dagelijks leven is Bart Swinkels technisch beheerder onroerend goed en vastgoed bij Swinkels Vastgoedbeheer, het bedrijf van zijn neef Teun. En ook daar kunnen ze op hem bouwen.

Als hobby, naast alle vrijwilligerswerk is Bart in de weekenden ook vaak aan het werk als technicus van verschillende Brabantse zangers, die overal in de provincie optreden.

Bart Swinkels is een mensenmens. Niet alleen de clubs waar hij vrijwilligerswerk doet kunnen op hem rekenen. Ook voor zijn familie en vrienden kun je gerust zeggen dat hij dag en nacht klaar staat. Je doet nooit tevergeefs een beroep op hem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *