De feestelijk aangeklede grote zaal van Prinsenhof zat afgelopen zaterdagavond helemaal vol. Het was de eerste en enige Klompengatse avond (voorheen Prinsenzitting) van Stichting Karnavalsfederatie Best. Prins Carnaval Rik d’n Urste ontving er met zijn gevolg veel carnavalsliefhebbers. De bezoekers kregen een vlot programma met vier tonpraters en muzikale acts voorgeschoteld. De prinsenzitting smaakte naar meer. Gezien de reacties van het publiek is een tweede zittingsavond te overwegen.
De Hofkapel, gestoken in carnavaleske feestelijke kledij, maakte er spetterend optreden van. Ruim van tevoren brachten de muzikanten de bezoekers in de juiste stemming. Rond half negen namen de Raad van Elf, Prins Carnaval Rik d’n Urste, adjudanten en Schatbewaarder plaats achter de op het podium opgestelde grote tafel. Vorst Bart blies zijn gevolg naar binnen en het feest kon beginnen. Het gevolg werd enthousiast onthaald onder muzikale klanken van de Hofkapel.
“Fijn dat we hier mogen zijn”, sprak Vorst Bart. “Niet alleen Prins Rik, maar ook jeugdprins Nillis d’n Urste.” “Ik vind het fijn om op de Klompengatse avond te staan”, sprak jeugdprins Nillis. “Het liefst zou ik zelf in de ton staan. Helaas is daarvoor de tijd te kort.” Prins Rik sloot zich aan bij zijn jongere collega. “Ik ben heel vereerd hier te zijn en te zien dat jullie in groten getale zijn gekomen. Ik heb er zin in. Laten we er een mooie avond van maken, want carnavallen doen we met z’n allen.”
Orde van Verdienste
Corné van Diessen kreeg de Orde van Verdienste uitgereikt. “In 1980 werd de Annakapel opgericht in de Sunny Bar vader Harrie. Corné bespeelde in de kapel de klarinet”, somde Vorst Bart de verdiensten van Corné op. “In 1985 stapte Harrie in de ton en ook Corné volgde. In 1991 was Corné bruidegom bij de Boerenbruiloft en in 1999 werd hij lid van de Raad van Elf. Dat bleef hij tot 2006. Daarna maakte hij deel uit van de zittingcommissie en de commissie kaartverkoop. In 2018 was Corné adjudant. Vanwege zijn lange staat van dienst krijgt Corné de Orde van Verdienste.” Echtgenote Jeannette, die zelf haar sporen in het Klompengatse carnaval heeft verdiend, deelde in de feestvreugde. Ook Tom Lassink werd onderscheiden, omdat hij 22 jaar als vrijwilliger zich inzette voor het carnaval.
Een groot gedeelte van de prinsenzitting werd ingenomen door een viertal tonpraters. Presentator Jeroen Loohuis stelde de artiesten voor. René van Boxtel als tamboer-maitre, Dirk Kouwenberg als Roodkapje, Jorlan Manders als Toontje en Hans Verbaarsschot als Annie bleken het publiek aan te kunnen. René van Boxtel moest als eerste in de ton. Het kostte hem aanvankelijk wat moeite om de zaal mee te krijgen, maar tegen het einde van zijn buut scoorde hij goed. Dirk Kouwenberg had al snel de lachers op zijn hand met als gevolg een enthousiast gefluit en applaus na afloop.
Trio Hu’hum kwam met een unieke act. Twee tenoren en een pianiste brachten een combinatie van pianospel, bekend Italiaans operarepertoire en slapstick. De in jacket geklede zangers maakten er een dolkomisch geheel van. Een van het duo bleef voortdurend in gevecht met zijn op een standaard gemonteerde microfoon. Dat ze beiden konden goed zingen, lieten ze ook horen en het pianospel sloot daar perfect bij aan. Een vermakelijke combinatie van zang, slapstick en aanstekelijke humor. De zaal brulde om een toegift na afloop. Een bewijs dat het optreden aansloeg.
De Prinsenzitting werd met een spetterend muzikaal optreden afgesloten door de Dorini’s.